U HRVATSKOJ SE DANAS ODRŽAVAJU PARLAMENTARNI IZBORI: Prvi od tri izborna ciklusa
Hrvatska zastava, Foto: Shahid Mehmod / Panthermedia / Profimedia

izbori

U HRVATSKOJ SE DANAS ODRŽAVAJU PARLAMENTARNI IZBORI: Prvi od tri izborna ciklusa

Na izborima učestvuje 165 kandidatskih lista, a od toga je samostalnih stranačkih lista 95. Kandidovano je 56 odsto muškaraca i 44 odsto žena

Objavljeno: 08:10h

U Hrvatskoj se danas održava prvi od tri izborna ciklusa najavljena u ovoj godini, koja je zbog toga nazvana superizbornom, a reč je o parlamentarnim izborima, 11. po redu od proglašenja samostalnosti 1991. godine.

Hrvatska je podeljena na 12 izbornih jedinica, s tim što se u 10 bira 140 poslanika, dok u 11. dijaspora bira tri poslanika, a u 12. izbornoj jedinici pripadnici manjinskih naroda biraju osam poslanika, od kojih Samostalnoj demokratskoj srpskoj stranci (SDS S) pripadaju tri mandata.

Na izborima učestvuje 165 kandidatskih lista, a od toga je samostalnih stranačkih lista 95. Kandidovano je 56 odsto muškaraca i 44 odsto žena.

Glasanje
Glasanjefoto: Dragan Kadić

U birački spisak upisano 3.733.283 ljudi. Biračka mesta biće otvorena u sedam, a zatvorena u 19 sati, kada će prestati da važi izborna tišina, koja je stupila na snagu u ponoć.

Slede izbori za Evropski parlament, koje je predsednik Republike Zoran Milanović raspisao za 9. jun, a krajem godine i izbori za predsednika države, ukoliko u međuvremenu aktuelni šef države ne podnese ostavku, budući da pretenduje na premijersku funkciju u novoj hrvatskoj vladi.

Bonus video:

06:25

DA LI SU JUNSKI BEOGRADSKI IZBORI DOBRA ODLUKA? Eksperti tvrde: Vučić izbio glavni adut opozicije, neće biti reprize 2020. godine

(Espreso/24sedam/Agencije/Prenela: N.J)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.